Мађарско-српска конференција о ЕУ

ЕУ може бити јача у будућности уколико се у Унију интегришу земље Западног Балкана, закључак је конференције у Будимпешти под називом "Дијалог о будућности Европе: Да ли је проширење кључ будућности?".


На конференцији у Будимпешти учествовали су комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеиљи, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и организаторка конференције, министар правосуђа Мађарске Јудит Варга.


Комесар за проширење Оливер Вархељи казао је да са земљама Западног Балкана мора кројити будућност и указао на то да земље чланице ЕУ и земље региона Западног Балкана деле континент и припадају истој култури, економији, географији и историји.


"То су чињенице и реалност", казао је Вархеји и додао да је веома важно што је на самиту ЕУ - Западни Балкан одржаном на Брду при Крању у Словенији показана посвећеност европској перспективи Западног Балкана. Како каже, то је само почетак пута на ком се налазе ЕУ и Западни Балкан: "Можемо сигурно рећи једну ствар ако говоримо о будућности Европе. Желимо јачу Европу засновано на стабилности, сигурности и просперитету. Европа може бити јача једино ако потпуно интегрише Западни Балкан", казао је Вархељи.

Он додаје да региону Западног Балкана само ЕУ може обезбедити на дужи рок стабилност, сигурност и просперитет. Наводи да земље региона треба да наставе са спровођењем реформи и истиче да је неопходно да се ураде области владавине права, поштовања људских права и заштите мањина.

Петр Сијарто је подржао отварање кластера Србији на конференцији која ће се одржати следеће седмице и истакао подршку Мађарске за све земље региона да наставе путем евроинтеграција. Како је навео, Мађарска верује да ЕУ може бити јача ако земље чланице одлуче да саме буду јаче.

"ЕУ може бити јака поново, ако земље чланице постану јаке опет. Да би се то десило треба нам да повратимо конкурентност за шта нам је потребно да се изборимо са кризама које погађају цео свет", казао је Сијарто.

Подсетио је да је прво економска криза погодила цео свет, па и ЕУ, затим мигрантска и на крају последње две године пандемија вируса корона. Сијарто је истакао да су земље Западног Балкана у решавању свих тих криза биле партнер ЕУ. Како каже, ако НАТО може да сарађује са западним Балканом у вези безбедности, не може да разуме која оправдања ЕУ има.

"Уколико ЕУ не буде интегрисала тај регион, неко други ће", указао је Сијарто и додао да је би Западни Балкан фундаментално значио за ЕУ да буде јача.

Министарка Јудит Варга истакла је да Европа треба да препозна да је регион Западног Балкана део европске породице и географски, културно и у историјском смислу: "Ми верујемо да та породица треба да буде заједно. Ми морамо ићи заједној ка јачој и безбеднијом будућности ЕУ, а ЕУ институције и земље чланице морају да сарађују како би дошли до тог циља. Земље Европе деле историју, а ја сам убеђена да треба да имају и заједничку будућност", казала је Варга.

Наводећи да је Мађарска увек била "камена подршка проширењу ЕУ", Варга каже да Унија треба да поврати кредибилност тако што ће почети да испуњава своја обећања: "ЕУ мора да препозна реформе и напоре земаља Западног Балкана и да испуни свој део договора, а земље морају наставити да раде на реформама тамо где су стали", поручила је Варга и истакла да је уверена да је кључ за јаку ЕУ њено проширење.