top of page

Мађарско-украјински самит у најави

У Будимпешти је најављено да би, "ако све буде у реду", 29. јануара у Ужгороду могао да буде одржан састанак министара спољних послова Мађарске и Украјине. Том приликом ће, како саопштава Министарство спољних послова Мађарске, бити размотрена питања у вези са билатералном сарадњом и евентуалним састанком премијера Орбана и председника Зеленског.Како се наводи у саопштењу МСП-а, шеф дипломатије Петер Сијарто је на конференцији за штампу одржаној са његовим црногорским колегом Филипом Ивановићем, рекао да би евентуални мађарско-украјински самит имао смисла само ако би могао да доведе до значајних резултата. Да би се то десило, потребна је одговарајућа припрема, поручио је Сијарто.


У том циљу, он и његов украјински колега Дмитро Кулеба требало би да се састану у 29. јануара. "Спреман сам и већ сам заокружио тај дан у календару", рекао је он.


Сијарто каже да би био срећан да се састане и са Андријем Јермаком, шефом администрације украјинског председника, али истиче да још није предложен датум њиховог сусрета: "Чекам предлог датума, а онда ћу се састати и са њим, ако треба. Ако Украјина сматра да је довољан састанак са министром Кулебом, а то је наравно унутрашња одлука Кијева, нећемо се мешати у то".


Сијарто је позвао на избегавање „чаршијске атмосфере“ по питању замрзнутих фондова ЕУ. Он је истакао да су та средства резултат рада грађана ЕУ, укључујући и Мађаре, и да њихова расподела треба да буде заснована на законима. То сада, како је рекао, није случај, јер је значајан део новца који припада Мађарској и даље блокиран из политичких разлога.


Comments


bottom of page