Мађаска задржава ограду упркос пресуди

Мађарска влада и владајућа коалиција Фидес-КДНП учиниће све како би заржале ограду и војно-полицијски надзор дуж јужне границе, односно гарантовале наставак рада транзитних зона, рекао је државни секретар за одбрану Силард Немет медијима, приликом обиласка транзитне зоне за мигранте, код прелаза Реске-Хоргош.

Немет је рекао да је Суд Европске уније са седиштем у Луксембургу наложио Мађарској да сруши граничну ограду и укине транзитну зону.


"Од великог миграцијског таласа 2015. године, гранична ограда, полицијске и војне патроле и транзитне зоне заједно служе миру и сигурности Мађарске и Европе. Сада људи из Шорошеве мреже желе то да окончају. То је у оштрој супротности с вољом мађарског народа и Уставом", рекао је државни секретар. Немет је додао да су таква настојања посебно опасна у време епидемије корона вируса. По његовом мишљењу, поновним отварањем граница у Европи, притисци миграната ће добити на снази. Државни секретар је посебно нагласио потребу да се мигрантима са подручја заражених корона вирусом не дозволи улазак у Европу.