Мањак просветара у Мађарској

Синдикат просветних радника (ПС) проценио је да тренутно у јавном образовању Мађарске постоји око 12.000 слободних наставничких радних места, са пуним радним временом, уз напомену да ће тај број вероватно расти у наредним годинама. Влада, међутим, тврди да проблем не постоји и да су упражњена радна места резултат "периодично оглашавних потреба за наставницима".


Радна места за скоро 3.500 наставника у основним и средњим школама и око 1.000 места за васпитаче у вртићима упражњено је, објавио је мађарски портал за запошљавање у јавном сектору, а пренео левичарски дневник "Непсава". Многе просветне установе нису у стању да попуне упражњена места, иако би одмах запослили просветаре, наводи се у чланку.


Према Непсави, Будимпешта има највећи недостатак наставника, са 454 отворена места, док у ширем региону, у округу Пешта, има укупно око 500 упражњених радних места у просвети. Али, недостатак наставника представља озбиљан проблем и за унутрашњост земље. Челници мањих места, према писању листа, кажу да је веома тешко привући младе наставнике у унутрашњост.


Према речима Габора Гостоња, потпредседника Синдиката учитеља, проблем попуњавања слободних места у сеоским и малим школама расте, а синдикат верује да би се могао решити брзим и значајнијим повећањем плата, смањењем обима посла и отварањем стабилног пута у каријери.


Раније истаживање Синдиката учитеља, спроведено у 2019. години, показало је да просечан недељни број часова наставника у Мађарској износи 56. „Наставници су разапети до крајњих граница, а Мађарска има највише наставних часова у Европској унији“, каже је Тамаш Тотик, други потпредседник ПС-а.


Поред тога, у ПС-у тврде да ће због пензионисања и промена у каријери, садашњи наставнички кадар од 146.000 просветара (укључујући јаслице, основне и средње школе), у наредних пет година пасти за око 22.000.