Медвеђа услуга Брисела тражиоцима азила

Власти у Будимпешти саопштиле су да ће, упркос другачијим обећањима, испунити захтев Суда ЕУ и укинути тразнитну зону за потенцијалне азиланте на српско-мађарској граници, али ће то значити и укидање могућности тражења азила на граници. После укидања транзитне зоне, захтеви за азил могу се подносити само у мађарским амбасадама и конзулатима, рекао је представник владе.Мађарска ће укинути граничне транзитне кампове у којима су смештени тражиоци азила док власти анализирају њихове захтеве. Тиме је влада у Будимпешти испунила један од захтева Европског суда, који је прошле недеље оценио да је таква пракса незаконита и наложио затварање транзитних кампова.


Вест о затварању транзитних кампова потврдио је данас шеф Кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, Гергељ Гуљаш, додајући да се влада ипак не слаже се са пресудом.


"Ми сматрамо да је то ризик по питању европске сигурности, али као чланица ЕУ, придржаваћемо се свих одлука суда“, рекао је он на онлајн брифингу за медије.

Суд Европске уније наложио је прошлог четвртка пуштање четворице тражилаца азила, које су власти сместиле у транзитну зону, на мађарско-српској граници. Наиме, суд је размотрио и позитивно решио случајеве двојице Авганистанаца и двојице Иранаца који су дошли у Мађарску из Србије крајем 2018. и почетком 2019. и пријавили се за азил у трнзитној зони на српско-мађарској граници. Гуљаш рекао да ће њих четворица од сада бити притворени на неком другом месту, док ће просталих 280 људи бити премештено у институцију за тражиоце азила.


Након укидања транзитних зона, захтеви за азил могу се подносити само у мађарским амбасадама и конзулатима, рекао је Гуљаш.