Медицинске сестре траже веће плате

Око 4.000 медицинских сестара данас је на протесту у Будимпешти затражило боље плате, у тренутку када истраживања показују да многе од њих размишљају о напуштању земље због бољих услова на Западу.Медицинске сестре у белим мајицама и са белим балонима у рукама окупиле су се на будимпештанском Тргу хероја, а многе од њих су стигле из унутрашњости путовале сатима како би присуствовале протесту. Најважнији захтев који су упутиле на данашњем протесту јесте повећање плата сразмерно недавном повећању плата лекара.


„Ми смо особље средњег нивоа које се увек забораве када се повећавају плате”, рекла је Ибоља Пинтер Гал, која ради као медицинска сестра више од три деценије. Она се брине за ковид пацијенте на одељењу интензивне неге од марта 2020, а обећана јој је додатна плата за високоризични рад, али је још није добила.


На протест је позван и мађарски министар за људске ресурсе Миклош Кашлер, који није дошао, већ је послао писмо у коме је захвалио сестрама на послу коју обављају.


„Могло би да дође до великог таласа одласка медицинских сестара када се укину ограничења путовања због пандемије широм Европе”, поручио је Золтан Балог, председник Коморе мађарских здравствених радника. Он је нагласио да Мађарску годишње напусти око 400-500 медицинских сестара, а према истраживању које је Комора спровела прошлог месеца више од 1.000 медицинских сестара размишља о напуштању Мађарске.


Као и многим источноевропским земљама, Мађарска се бори са недостатком лекара и медицинских радника јер су домаће плате мање у поређењу са западноевропским нивоима, што оптерећује здравствени систем. Парламент је прошлог октобра усвојио закон о здравственој заштити који је лекарима донео значајно повећање плата, а оно се није односило на медицинске сестре којима су плате повећаване само у мањем проценту од 2019. године.


Нови закон усвојен прошле јесени такође је приморао здравствене раднике да бирају између рада у државном или приватном здравственом сектору, а скоро 4.000 људи, или 3,7 одсто свих медицинских стручњака, одлучило је да напусти јавни здравствени систем до рока за своју одлуку у марту.