Медији: Сијарто претерао са путовањима

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је у другој половини 2018. године обавио 61 путовање, што је далеко више од учинка који су оствариле његове европске колеге, па су нека од његових путовања су постала предмет расправа, пише портал 24.hu.


Према анализи либералног портала, број иностраних путовања мађарског министра спољних послова је много већи од броја његових неколико колега из других земаља. У истом периоду, његов тадашњи амерички колега Мајк Помпео, на пример, имао је само 28 посета иностранству. Немачки министар спољних послова Хајко Мас је имао укупно 30 путовања, у којима је посетио око 40 различитих земаља, наводи портал.


Број Сијартових службених путовања је екстреман и у поређењу са неким од оних земаља ЕУ чија је величина слична Мађарској. Бивши дански министар спољних послова Андерс Самуелсен је током тог периода отишао на само 25 пословних путовања, док је Стеф Блок одлетео из Холандије у 40 земаља. Бивша аустријска шефица дипломатије Kарин Kнајсл у то време имала је 29 путовања, прецизира овај портал. Међутим, Сијарто је у јавности често хваљен због његове посвећености раду, а чак су и његови критичари често истицали министрову „издржљивост“.


Портал 24.hu примећује да Сијартове путовања, с обзиром на циљна одредишта, такође показују разлику. Док амерички државни секретар, на пример, углавном путује на више дестинација приликом једног пута, Сијарто радије иде на путовања само са једном дестинацијом. Истиче се да је недавно расправе изазвало то што мађарски министар "очигледно више воли летење, од вожње аутомобилом, чак и ако треба да путује на дестинације које су близу". Средином маја, на пример, одабрао је лет и до Братиславе, која је повезана аутопутем са мађарском престоницом и која је удаљена свега 200 километара.


"О томе говори и неколико његових домаћих путовања. У 2020. години направио је седам таквих путовања хеликоптером, док је у два случаја чак слетео у Дунакеси, град у којем живи, ​​недалеко од Будимпеште", наводи портал.


Док је опозициони посланик Акош Хадхази због тога тражио Сијартоову оставку, министар редовно побија критике, указујући на пословне обавезе и то да су сва његова путовања "легална и унапред резервисана".


Заједно са премијером, Сијарто углавном користи авионе недавно купљене од Министарства одбране - два Аирбуса А319 и луксузни Dassault Falcon 7X, које влада и даље одбија да означи као своје и чије су цене још непознате.