Меморијални центар за мађарске Секеље

Меморијални центар посвећен Секeљима, мађарском племену у данашњој Румунији, које је неколико векова бранило источну границу Мађарске, отворен је у Фрумоаси, делу централне Румуније настањеном Мађарима.


Арпад Јанош Потапи, мађарски државни секретар за односе са мађарским заједницама у иностранству, назвао је новоотворени објекат „светиоником“, односно "тачком оријентације за генерације које долазе и које желе темељно да упознају прошлост мађарске нације".


Меморијални центар садржи интерактивну изложбу на скоро 600 квадратних метара, која представља историју секељских граничара, од средњовековне династије Арпад до Другог светског рата, са артефактима, традиционалним и 3Д филмовима, као и анимацијама. У реновирање зграде у којој се налази меморијални центар, уложено је око милион евра, од чега је нешто више од половине обезбедила мађарска влада.


Иначе, ових дана су из затвора у румунском граду Брашову, на условну слободу, пуштена двојица припадника заједнице мађарских Секеља у Румунији. Они су осуђени за тероризам јер су, како је у истрази установљено, 2015. године планирали да поставе бомбу са даљинским управљачем у једну румунску јавну установу, на државни празник те земље. Они су то демантовали, уз тврдњу да је реч о монтираном, политички мотивисаном процесу.