Менцер: НАТО и Мађарска сагласни

Када је реч о рату у Украјини, НАТО и Мађарска су у потпуности сагласни, рекао је за државну телевизију М1 Тамаш Менцер, државни секретар за комуникације у Министарству спољних послова. Напоменуо је да НАТО није учесник у сукобу и да жели да осигура да се рат не прелије преко украјинских граница.


Тамаш Менцер

"Штавише, НАТО као организација не испоручује оружје и Мађарска у потпуности подржава овај став. Не сме се дозволити да избије оружани сукоб између НАТО-а и Русије. Траже и очекују помоћ од Мађарске док нас неморално нападају и оптужују. Тешко је те две ствари спојити", рекао је Менцер, циљајући на све учесталије критике које мађарском премијеру Орбану јавно упућује пред-седник Украјине Зеленски.


Он је напоменуо да је у току највећа хуманитарна мобилизација у историји Мађарске - програм "Мост за Закарпатје", при чему влада сарађује са шест великих добротворних организација које су добиле укупно 3 милијарде форинти (7,9 милиона евра) за обављање тог посла.


Говорећи нешто касније за државни Радио Кошут, Менцер је рекао да упркос хуманитарним напорима Мађарске, украјински председник и његова влада критикују резултате мађарских избора и „одлуку народа“, и позивају се на тоталитарне режиме у смислу да се Мађарска понаша као њихов партнер. То је, додао је Менцер, неприхватљиво. Из тог разлога је позвана украјинска амбасадорка у Будимпешти и то јој је јасно стављено до знања, рекао је државни секретар.