Меркелова забринута због Мађарске

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да мађарска визија будућности Европске уније представља озбиљан проблем, јер се значајно разликује од визија других чланица.


„Свакако постоје врло дубоко укорењене различите концепције и то видимо кад посматрамо мађарске ставове о будућности Европске уније“, рекла је Ангела Меркел новинарима након састанка на врху у Бриселу, обележеног спором Мађарске и других чланица Уније.


„Предлози Будимпеште за новопокренуту Kонференцију о будућности Европе, иницијативу која би требало да пружи нове идеје за реформу институција Уније у наредном периоду, далеко су од оних које бих ја дала“, рекла је немачка канцеларка.


Меркелова је истакла да је велики проблем и најава мађарског премијера Виктора Орбана да жели смањивање овлашћења Европског парламента.


„У том погледу имамо веома озбиљан проблем“, казала је она након напете расправе поводом новог закона у Мађарској, који већи део Европске уније сматра дискриминаторским и супротним основним европским вредностима.