top of page

Мерцедес у Мађарској на принудној паузи

Updated: Dec 19, 2021

Kриза у области полупроводника не посустаје. У то се болно уверио Дајмлер, који је одлучио да направи једномесечну паузу у производњи у мађарској фабрици у Kечкемету.


Фабрика у Kечкемету је од понедељка 13. децембра у фази мировања. За почетак је прекид производње планиран за један месец, а разлог је недостатак полупроводника и последица недавних превирања на тржишту.


Произвођачи с ограниченим бројем компоненти морају да одаберу мање зло, усмеравајући ресурсе тамо где су најпотребнији. У већини случајева предност имају електрични модели. Слична је ситуација и у Мерцедесу.


Фабрика у Кечкемету запошљава 4.400 људи. Радници су послати кућама, али примају основну плату и бенефиције. Ако све буде по плану, вратиће се на своја места почетком следеће године, пише портал "аутомобили.ба."


Вреди напоменути да своје фабрике у Мађарској имају и други произвођачи попут Аудија и Сузукија, који су се такође мучили с привременим прекидима. Ауто-индустрија је важан део националног БДП-а Мађарске. Према прелиминарним проценама, проблем с доступношћу полупроводника резултираће падом добити у сектору индустрије Мађарске од неколико процената.Comments


bottom of page