Месец дана дисциплине до стабилизације

Српски министар здравља Златибор Лончар каже да је прва процена кинеских стручњака, који се налазе у Србији, да би уз максималне превентивне мере од стране грађана, број оболелих од корона вируса могао да престане да расте за 29 дана, што би значило стабилизовање ситуације.Лончар је за Радио-телевизију Србије навео да су кинески стручњаци ту процену изнели упоређујући Србију са областима у њиховој земљи са сличним бројем становника и на основу свог искуства у борби против КОВИД19. Он је рекао и да ће тим медицинских стручњака из Кине ускоро представити сет мера које су се у њиховој земљи показале као добре, а да су они задовољни досадашњим мерама које је Србија предузела, преноси Бета.

Министар је казао и да је од 222 особе које су тестиране позитивне на КОВИД19 131 до сада хоспитализовано, да се 15 налази на респираторима, од тога троје „у прилично лошем стању”, због других обољења која такође имају. Најаву потенцијално оштријих мера ограничења кретања грађана Лончар није назвао „драстичнијим”, већ мерама које спасавају животе, а оценио је да грађани и даље нису довољно озбиљно схватили ситуацију.

Он је позвао грађане да упозоре и пријаве све оне који су недавно дошли из иностранства, а који крше мере самоизолације. „Нараво да ће они бити санкционисани”, рекао је Лончар.