Механизам владавине права стартује данас

Европска данас ће упутити писмо мађарској влади, у којем ће је обавестити о почетку процедуре на коју ће премијер Виктор Орбан имати рок од три месеца да одговори. ЕК ће данас (у среду), одобрити покретање поступка владавине права против Мађарске, а комесар за буџет и администрацију Јоханес Хан ће послати званично писмено обавештење мађарској влади, преноси Непсава.


Процес ће, како пише мађарски лист, трајати од шест до девет месеци, а на његовом крају, савет представника националних влада може одлучити да суспендује или блокира део финансирања ЕУ ако се докаже да су финансијски интереси Уније директно погођени кршењем одређених стандарда владавине права.


Суд правде Европске уније одбацио је у фебруару жалбу Мађарске и Пољске на становиште Брисела да би ЕУ могла да смањи средства оним државама чланицама које крше владавину права. Према пресуди, такозвани механизам владавине права је легалан. Веће са седиштем у Луксембургу саопштило је у пресуди да ће две земље сносити и трошкове поступка.


Непсава, међутим, тврди да слање писма не значи да је ЕК већ одлучила да изрекне казну Мађарској. Писмо ће, како наводи лист, скренути пажњу на аномалије у јавним набавкама, неправилности у продаји пољопривредног земљишта и на недостатке у сарадњи са Европском канцеларијом за борбу против превара (ОЛАФ).


Дидије Рејндерс, ЕУ комесар за правосуђе, претходно је изјавио да Европска комисија не може да извести јавност о позитивним помацима у области владавине права у Мађарској. На прошлонедељној дебати о владавини права у Мађарској, у Комитету за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ), Рејндерс је напоменуо да је ЕП покренуо неколико поступака против те земље због кршења вредности ЕУ, као што су академске слободе, права цивилних организација, миграната и сексуалних мањина.


ЕК ће размотрити активирање свог механизма условљавања, који повезује финансирање ЕУ са владавином права, након што размотри одговоре Мађарске на забринутост Комисије, рекао је он. Додао је да су средства за Мађарску из фонда ЕУ за опоравак и отпорност (РРФ) такође блокирана, јер њен план за коришћење тих ресурса није одобрен. ЕК очекује да види "спровођење стварних реформи које одговарају препорукама за поједине земље, пре него што им буду стављена на располагање додатна средства", рекао је он.


Мађарски ЕУ посланик из редова Фидеса Балаж Хидвеги, рекао је у свом обраћању да су "заштита деце и образовање суверена питања" и да ЕУ нема надлежност у тим областима. Сви одрасли у Мађарској имају право на самоизражавање, укључујући и област сексуалности, рекао је он. Напад на мађарски закон о заштити деце је „заиста идеолошки заснован лов на вештице“, додао је.