Менцер: Гласачка права за мигранте у ЕУ

Updated: Nov 30, 2020

Европска комисија предложила је да мигрантима буду дата гласачка и станарска права, изјавио је званичник мађарског Министарства спољних послова Тамаш Менцер, позивајући се на Стратегију о интеграцији миграната, коју је ЕК управо објавила.


"Стратегија коју је израдила промигрнтска бирократија биће основа за спровођење миграционе политике", каже државни секретар за комуникације и међународну промоцију Тамаш Менцер, у свом видео запису на Фејсбуку.


Следећа тачка Стратегије, како каже, разрађује методе стварања отвореног друштва, а крајњи циљ је организовање миграција. Стратегија, по њему, такође предвиђа пружање финансијске подршке мигрантима, као и омогућавање приступа „одговарајућем и приступачном становању“.


"Такође се позива на стварање могућности за пуно економско, социјално, културно и политичко учешће миграната у друштвеним токовма. Коначно, Стратегија захтева укључивање мигрантских организација у процесе доношења одлука на локалном, регионалном и националном нивоу", рекао је он.


„То је најновија стратегија из Брисела. Према њој, државе чланице које кажу НЕ овом плану, немају уређену владавину закона. Став мађарске владе, међутим, остаје исти: ми кажемо НЕ и миграцији и политичком притиску“, закључује Менцер.