Миграција главна тема контаката са Србијом

Ове године је дошло до великог пораста броја илегалних прелазака границе, и то већим делом од стране држављана Авганистана, уз појачану активност кријумчара људи, рекао је новинарима Ђерђ Баконди, шеф за унутрашњу безбедност при Кабинету премијера, на граничном прелазу Реске (Хоргош).


До средине септембра ове године ухапшено је 73.617 илегалних миграната, у односу на 21.992 у истом периоду прошле године, рекао је он, додајући да је ове године кривично гоњено 719 кријумчара људи, у односу на 274 прошлогодишњих процеса.


Баконди је рекао да се политичари широм Европе слажу у томе да се догађаји из 2015. не смеју поновити. Он је додао да је став Мађарске јасан: граница мора бити заштићена, миграције се морају зауставити, а националне државе су одговорне за процесе давања азила. Проблеми се морају решавати тамо где и настају, рекао је он.


Баконди сматра да је одлука о изградњи ограда на границама према Србији и Хрватској била важна и подсећа на декларацију Мађарске о Србији као "безбедној трећој земљи", затим на успостављање транзитних зона, проглашење кризе изазване масовним миграцијама, као и на одлуку владе да пошаље јаче полицијске и војне снаге на границу.


Захваљујући овим мерама, број прекршилаца граница стално се смањивао до 2018. године, рекао је он, напомињући да је у периоду од шест година - од 2015. до данас, ухапшено више од 591.000 илегалаца и 3.027 кријумчара људи, да је обрађено 211.000 захтева за избеглице и да је 2.837 избеглица добило међународну заштиту.


Такође, откривено је 67 тунела испод границе, од којих су 32 само била делимично завршена. Десет случајева насиља забележено је на граници док су мигранти гађали полицајце и војнике камењем, а у тим приликама је и опрема оштећена, истакао је Баконди.


Золтан Ковач, државни секретар за међународну комуникацију и односе, подсетио је да су пре шест година стотине миграната покушале да пробију границу, док су камењем гађали полицију. С обзиром на то да се у Европској унији покушава са наставком управљања миграцијама, уместо са заустављањем, спољни притисци на границе сада су велики као и тада, додао је.


Ковач је рекао да је питање миграције било главна тема недавне заједничке седнице мађарске и српске владе и да ће то, такође, бити једна од тема о којима ће се разговарати на састанку посланичке групе Фидеса, у току сутрашњег дана.