Милановић не верује Орбану

Хрватски председник Зоран Милановић данас је рекао да мађарском лидеру Виктору Орбану не треба веровати када тврди да нема претензија према Хрватскoj. До напетости између две земље дошло је након обележавања 100. годишњице потписивања Тријанонског споразума, којим је Мађарска изгубила две трећине територије.


Загреб је због симбола тзв. "велике Мађарске" који су коришћени током обележавања годишњице, уручио протестну ноту властима у Будимпешти, али је премијер Андреј Пленковић касније рекао да га је Орбан у телефонском разговору уверио да нема никаквих претензија према хрватској територији.


„И мене је, као и Пленковића уверавао да је све у реду, али ако те једном превари – он је крив, а ако те превари други пут – ти си будала“, изјавио је хрватски председник Зоран Милановић новинарима.


Он сматра да из Будимпеште стално стижу „жалопојке и кукњаве“ да је Мађарска закинута Тријанонским уговором и да је то трагедија мађарског народа и државе.


„Има и у Хрватској људи који мисле да Хрватска треба да буде до Дрине. Само нека мисле. Има и у Хрватској људи који мисле да би Будимпешта требало да буде хрватски град зато што је у Мађарској Хорват најчешће презиме, али и то је глупост“, казао је Милановић.


Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто оптужио је хрватски портал Индекс за погрешан превод натписа о Ријеци на споменику „Мађарске калварије“, а затим и још „неке хрватске медије“ за нарушавање односа с Мађарском. Сијарто каже да је превод „Ријека, мађарско море“, који је објавио Индекс лажан и тврди да је на плочи написана узречица која потиче од Лајоша Kошута – „Фијуме – Мађари на море“. Међутим, очигледно је да је мало ко у Хрватској поверовао да ова реченица не садржи великомађарске скривене претензије према Ријеци.