Милановић реаговао на Орбанову мапу

На најновије појављивање у јавности мапе „велике Мађарске”, којом је премијер Виктор Орбан честитао матурантима испит из историје, реаговао је председник Хрватске Зоран Милановић, позивом матурантима да не објављују карте, које, како је навео, Хрватску чине већом.


Мађарски премијер је, наиме, јуче објавио на свом „Фејсбук” профилу честитку матурантима који на матури пишу историју. Честитку је илустровао глобусом на којем се види мапа „велике Мађарске”, која обухвата и део Хрватске, све до Ријеке и Далмације. „Поводом карте/глобуса на којем се види хипертрофирана Мађарска, иначе нама суседна и, у новијој историји, пријатељска држава, тренутно у чврстом стиску хроничних 'картомана', моја порука охрабрења хрватским школарцима пред матуру: Хрватска је модерна европска држава и нација. У нашим ормарима и архивама налазе се бројне историјске карте и мапе које нашу Домовину приказују много већом него што је данас. Ормари већине европских држава крију сличне садржаје. Немојте их 'шеровати' и стављати на своје профиле. Нису данас нимало актуелне или оствариве, а, још важније, бескрајно иритирају наше суседе. Отприлике онако како нас иритирају, али и сваки пут изнова зачуде 'историјске' карте које као мрачни фетиш пригодно и предвидиво израњају са страница неких 'вођа' у комшилуку”, написао је Милановић.

Он је оценио да је реч о провокацији, како каже, оних који јако добро знају да ће те карте и даље остати само у ормарима. „Учите из историје, али гледајте у будућност”, поручио је Милановић, преноси Танјуг.