top of page

Милановић у Будимпешти прозвао Брисел

Хрватски председник Зоран Милановић оштро је критиковао однос Европске уније према Мађарској и санкције које је Унија увела Русији, показујући разумевање за политику Будимпеште која је у сукобу с ЕУ око владавине права и по оцени критичара недовољно оштра према руском председнику Владимиру Путину.


Мађарској је замрзнут део кохезионих средстава ЕУ и њихово коришћење условљено поштовањем владавине права. "То видим као један од најакутнијих проблема. Без икаквих јасних критеријума се по логици права јачега одлучује о питањима новаца, а то је кључно питање. Мађарска владајућа странка Фидес има одређену политику, а та политика је нешто деснија, али је европска", рекао је Милановић на заједничкој конференцији за новинаре с мађарском председницом Kаталин Новак.


Говорећи о санкцијама ЕУ против Русије због рата у Украјини, Милановић је рекао да су "санкције катастрофа, тотална глупост". "То не функционише и само је питање колику ће штету нанети Европи. Уз то, зближили смо Русију и Kину", додао је.


Kатлин Новак је за хрватског председника рекла да "храбро делује на европској позорници" и додала да јој је он први "инострани гост" откако је изабрана у марту 2022.


Мађарска председница је навела неколико тачака око којих се сви слажу, а то су пре свега осуда руске агресије на Украјину, наставак евроинтеграције Западног Балкана и решавање проблема илегалних миграција и демографске кризе.


"Наш је став да осуђујемо руску агресију и напад на Украјину, на суверену, независну државу, а њен територијални интегритет и суверенитет подржавамо од првог тренутка. То је сасвим јасно", рекла је.


Зоран Милановић је истакао да је високи представник Европске уније за спољну политику Жозеп Борељ Хрватској упутио допис пун лажи и осврнуо се на оптужбе за корупцију које ЕУ упућује Мађарској: „Шта значе оптужбе за корупцију? Kако се то доказује? Залепиш етикету целом бирачком телу и одлучиш да морају бити кажњени. То је уништавање целе ЕУ“, казао је Милановић.


Осврнуо се и на реакцију Бореља на могућност учешћа хрватске војске у мисији ЕУФОР-а у БиХ: „Борељ је пре месец дана упутио допис Хрватској пун лажи, у којем нас третира као да смо ретардирани. Извињавам се на изразу, као да имамо посебне потребе. Да би нам онемогућио да будемо присутни симболички у мисији АЛТЕА у БиХ. Покушавам да будем пристојан, али у неком тренутку мораш рећи доста“, поручио је Милановић.


Он је оптужио ЕУ да жели уцењивачким методама „доведе у ред“ земље које не желе да се повинују одлукама из Брисела: „То је као када дете с тешкоћама у развоју пита родитеље може ли напоље, а мајка му каже не може спрема се мрак, а разговор се одвија у подне. Дете прихвати тај одговор. Хрватска није то дете. Та врста односа дубоко иритира. Данас је то Мађарска, сутра ће бити нека већа држава коју ће требати довести у ред. То је била и Пољска до јуче. Данас су они због околности у Украјини супер. Сутра ће поновно доћи на ред“, закључио је Милановић.


Пред вечерашњи сусрет с Орбаном, Милановић је рекао је да је мађарском премијеру теже него њему, јер су и његова овлашћења већа, а и да су мађарски енергетски проблеми већи јер је Мађарска јако зависна од руских енергената и слабо диверзификована.


На то је указала и мађарска председница која је на прес конференцији истакла да Будимпешта тражи могућност за диверзификацију и поздравила свако решење које помаже, додајући да Мађарска ту рачуна и на Хрватску.


Милановић ће се током вечери састао и с премијером Виктором Орбаном, а у суботу ће у Весприму присуствовати отварању Европске године културе.

bottom of page