top of page

Милан Ђурић примио амбасадора Мађара

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић састао се са амбасадором Мађарске у Србији Јожефом Мађаром у Градској кући, а разговор се базирао на оснаживању партнерских односа Града и aмбасаде.Амбасадор Јожеф Мађар је изразио намеру да се развој тих односа настави кроз заједничке пројекте, а у складу са стратешким опредељењем Србије и Мађарске, да и даље јачају већ чврсте суседске и пријатељске односе, саопштено је из Града Новог Сада.


Ђурић и Мађар су разговарали о значају мађарске националне заједнице у Новом Саду која има пуну подршку Града да негује свој идентитет и културу на матерњем језику.

Амбасадор је поменуо недавни боравак у Новом Саду када је уочи Дана града присуствовао прослави Савеза војвођанских Мађара у Новосадском позоришту „Ујвидеки синхаз“, одакле је понео веома лепе утиске и закључио колико се узајамно ради на очувању и унапређењу српско-мађарских односа у граду.


У Градској кући они су разговарали и о значају модернизације, реконструкције и изградње брзе пруге Београд-Будимпешта која ће допринети бржем транспорту путника и робе и додатно ојачати интензивне везе две земље.


Поред тога, разматрали су и повезивање на нивоу привреде, па је тако градоначелник нагласио да се ближи Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду као епицентар догађаја у области аграра у региону и место сусрета привредника из целог света на ком су добродошле и мађарске компаније.


Они су се сагласили да је култура једна од области у којима се увек сарадња може додатно унапредити, а да је похвално интензивно неговање пријатељских односа Новог Сада и Печуја, две Европске престонице културе које су званично побратими од 2008. године.

Comments


bottom of page