Милион потписа Секеља за етно регионе

Национално веће Секеља (Мађара) у Румунији успело је да прикупи милион потписа којима ће подржати петицију за подршку Европске уније идеји формирања етничких региона, изјавио је шеф кампање Ласло Пешти за јавни мађарски јавни ТВ сервис М1.Ласло Пешти је, међутим, рекао да то није довољно, већ да су потребни додатни потписи из још четири земље, да би се испунили критеријуми према којима Европски парламент захтеве из петиције ставља на дневни ред.


Иницијатива која је покренута 7. маја прошле године, има за циљ и да осигура да ЕУ узме у обзир етничке карактеристике региона приликом расподеле финансијских средстава. ЕП ће расправљати и гласати о том питању ако предлагачи прикупе најмање милион потписа. У једној четвртини заједнице, у седам земаља, број прикупљених потписа треба да буде најмање 750 пута већи од броја делегата те земље у ЕП.


Министарка правде у мађарској влади Јудит Варга позвала је Европску комисију да уважи молбу организатора за продужење рока за предају петиције, због избијања епидемије корона вируса, која их је омела у прикупљању потписа у седам различитих држава чланица. Варга је у својој објави на Фејсбуку напоменула да је Национално веће Секеља победило у спору против ЕК, која је одбила да да зелено светло за ову иницијативу.