Минималан број заражених после вакцинисања

Број вакцинисаних у Мађарској достигао је готово 3,5 милиона, од чега је око 70 одсто старијих од 60 година. Свега један одсто вакцинисаних првом дозом вакцине је накнадно заражен корона вирусом, што се сматра великим успехом.


Државни секретар за регионалну јавну управу Мађарске Иштван Ђерђ, који је и шеф централног тима задуженог за национални програм вакцинације, рекао је на онлајн конференцији за новинаре да је више од 90 процената оних који су се пријавили за вакцинацију у старосној групи од преко 60 година примило своје дозе, напомињући да неколико десетина хиљада који имају акутну основну болест не може да прими ниједну вакцину.


Што се тиче старосне групе од 18 до 54 године, Ђерђ је истакао да је половина од 2.362.000 људи, колико се пријавило за вакцинацију, добило своје дозе. Што више људи се вакцинише пре ће се вратити „нормалан живот“ и тиме ће се створити јача заштита од четвртог таласа пандемије, поручио је.


Од викенда се очекује пошиљка од 600.000 доза Синофарм вакцина, што ће убрзати вакцинацију, рекао је државни секретар.


Подаци показују да свега један одсто вакцинисаних грађана са једном дозом ковида-19 је накнадно заражена корона вирусом, а након две дозе проценат је још мањи, рекао је данас шеф особља кабинета премијера Виктора Орбана.