Министарка: Мере су одавно на снази

Дарија Kисић Тепавчевић подсетила је да у Србији постоје мере за борбу против вируса корона које су на снази, али је указала да вакцинација нема алтернативу, због чега је још једном апеловала на све да приме вакцину против ковида 19.


Министарка је, гостујући на РТС-у, указала да је погрешно у овом моменту говорити да не постоји ниједна мера и истакла да мере итекако постоје - мере на уласку у земљу које подразумевају да ко није вакцинисан или нема налаз ПЦР теста мора у изолацију, мере за све затворене просторе, за школске и предшколске установе, трговинске центре...


"Нема алтернативе за вакцинацију. Ми имамо мере које су на снази, имамо инспекције које су на терену по читавој Србији, али немамо полицајце и контролоре за свакога од нас. Последњих дана имамо пораст вакцинације, али немојте да дочекамо да нам се неки члан породице разболи или умре да бисмо били свесни колико је овај вирус опасан", поручила је она.


Уједно је апеловала на све грађане да се вакцинишу јер, како је истакла, једино вакцинација спасава животе. Kада је реч о установама социјалне заштите, Kисићева је рекла да је тренутно код 302 корисника тих установа потврђено присуство вируса корона.


"Ради се о најстаријим суграђанима, са хроничним болестима, али који су углавном вакцинисани и управо због тога имају благе форме болести", рекла је и навела да је у установама социјалне заштите више од 90 одсто корисника вакцинисано, док је трећу дозу примила половина њих.


Она је појаснила да Медицински факултет није увео ковид сертификате, већ да пре уласка на место где се обавља практична настава, тј. у болнице и клинике, треба да се достави потврда која са високом вероватноћом указује да студент у том моменту није носилац инфекције и да не може да преноси вирус корона. То су, додала је, или потврда о вакцинацији или потврда да је прележао ковид 19 и да има одређени титар ИгГ антитела или да је "свеж" налаз о томе да је негативан на антигентском или ПЦР тесту.


Додала је да, уколико неки студент има контраиндикације, привремене или трајне, да прими вакцину, у том случају трошкове тестирања сноси држава: "Значи, то нису никакве пропуснице, већ провера да ли студент у моменту када улази у болницу, једну врло ризичну средину, у себи носи овај вирус", додала је.


Министарка је појаснила да је извођење практичне наставе на Медицинском факултету специфично, јер се та врста наставе изводи у болницама и клиникама где се налазе пацијенти. Самим тим, додала је да су студенти медицине у односу на студенте других факултета у повец́аном ризику да дођу у контакт са проузроковачима многих заразних болести, као и да пренесу инфекцију другима. Зато за студенте медицине постоје правила, невезано од ковида 19 или било које пандемије, да не могу да долазе на наставу уколико имају знаке било какве инфекције, истакла је Кисићева.