top of page

Министарство одбране: Пратили смо дрон

Мађарска ваздушна одбрана приметила је и пратила дрон који је прешао преко Мађарске у четвртак увече, пре него што је пао код Загреба, саопштило је данас Министарство одбране у Будимпешти.


Ваздушна одбрана при Оружаним снагама Мађарске детектовала је летећи објекат на својим радарима у четвртак увече, додало је министарство. Објекат је касније иденти-фикован као дрон ТУ-141, који је недавно коришћен као мета приликом обуке, а у Будимпешти кажу да су и Украјина и Русија користиле такве дронове.


Дрон је већ био примећен у украјинском ваздушном простору, саопштило је мађарско министарство. Када је ушао у мађарски ваздушни простор, све време пратила га је ваздушна одбрана док није изашао из Мађарске.


Министарство је навело да се сличан инцидент догодио и данас око подне на северозападну Мађарске. Борбени авиони су одмах подигнути и послати да провере ваздушни простор где је примећен објекат, али су утврдили да није било никакве летелице, наводи министарство.


„Због рата у Украјини врло је важно да се овакви инциденти реше на добро осмишљен начин”, навело је министарство и поручило да Мађарска не намерава да буде укључена у рат чак и у случају оваквих провокација.


Министар одбране Тибор Бенко и начелник генералштаба Ромулус Русин-Сенди у контакту су са хрватским колегама и представницима суседних земаља, пише у саопштењу, у коме се додаје да државе из региона истражују инцидент и међусобно деле информације.


Званичници министарства рекли су новинској агенцији МТИ да су опрезни по питању провокација и да не желе да Мађарска непотребно буде увучена у рат, због чега министарство пажљиво истражује све околности, пре него што предузме било какву акцију.

Comments


bottom of page