Министарство: Штрајк просветара незаконит

Министарство за људске ресурсе (ЕММИ) саопштило је синдикатима да ће штрајк који су запослени у просвети планирали за понедељак бити противзаконит, пошто судска пресуда од 28. јануара по том питању није коначна. Како се истиче, штрајк је законит само ако постоји правоснажна судска одлука којом се обустава рада одобрава.


Влада је позвала синдикате запослених у просвети да одложе штрајк у понедељак и да делују у складу са законом. Министарство је у свом саопштењу навело да су деца и родитељи већ довољно пропатили због терета пандемије корона вируса. Ученици морају да иду у школу у понедељак јер је штрајк незаконит, додаје се у саопштењу.


Међутим, синдикати су одлучили да ипак штрајкују, па ће данас два часа бити избачена из распореда школараца. Реч је о штрајку упозорења два највећа синдиката наставника, између 8 и 10 ласова. Циљ је, како истичу, подизање свести у Мађарској о ниским платама наставника.


Раније је влада саопштила да је „јасно да су штрајкови наставника најављени за јануар и март заправо кампања левице“. Међутим, синдикати су то демантовали и истакли да они никада нису учествовали у предизборним кампањама, нити су повезани са било којом политичком странком.