top of page

Министар финансија о пореској политици

Када је премијер Орбан дошао на власт 2010. године, најавио је жестоку борбу за смањење државног дуга Мађарске и она је била успешна све до почетка пандемије вируса корона. Током 2020. и 2021. године дуг Мађарске је порастао са 65 на 76,8 одсто. Након тога је почео да опада и достигао 76 одсто, што опозициона штампа приписује вртоглавој инфлацији.На ову тему говорио је министар финансија Михаљ Варга у најновијој емисији „Смеле истине о Мађарској“, која је заправо подкаст међународног портпарола владе Золтана Ковача. Говорећи о пореској политици, Варга је рекао да пуки циљ владе није да уведе нове порезе, већ да прошири пореску основу сузбијањем избегавања плаћања пореза. Ако има више пореских обвезника, они морају да плате мање, додао је он.


„Парадоксално, успели смо да докажемо да нижа пореска стопа доприноси већим државним приходима, док је привреда постала конкурентнија јер смо могли да проширимо систем државне подршке и помоћи“, рекао је.


Варга је признао да ће 2023. бити „најопаснија година“ за Мађарску од промене система, што ће захтевати „смањење ризика и повећање резерви“. Влада има за циљ да створи „безбедно окружење“ и у финансијском смислу, тако што ће заштитити радна места, сачувати реалну вредност пензија и одржавати регулисан систем цена за комуналне услуге, рекао је он.


Истакао је да су директне стране инвестиције достигле рекордне нивое последњих година, "чак и када је опорезивање у односу на БДП смањено на невиђени ниво". Осврт на протеклих 13 година показује да је мађарски економски модел донео успех, рекао је Варга.


"Земља je била на ивици неплаћања 2010. године, али је привреда расла најбржим темпом у Европској унији 2019. године. Наша влада је проактивна и не само да хода горе-доле по терену као судија, већ обликује меч као један од играча“, каже министар.


Он је рекао да је питање демографије најважније за Мађарску, додајући да ће се, ако се депопулација настави за 10-20 година, привреда суочити са озбиљном штетом коју је тешко поправити. Варга је прозвао доносиоце одлука у Бриселу да "спутавају финансирање земље из ЕУ и доводе Мађарску у неповољан положај".

Comments


bottom of page