top of page

Министри одбране о мађарско-хрватској сарадњи

Одбрамбени односи Мађарске и Хрватске су одлични, закључио је мађарски министар одбране Криштоф Салај-Бобровнички, након састанка са својим хрватским колегом Мариом Баножићем у Будимпешти. "Хрватска још од домовинског рата итекако добро зна ко су били њени савезници и партнери", подсетио је хрватски министар и најавио даљу војну помоћ Украјини.


Мађарски министар назвао је основом те сарадње Главни штаб Мултинационалног дивизијског центра (ХК МНД-Ц) који су две земље успоставиле у Секешфехервару, у западној Мађарској, 2020. године. Он је напоменуо да се Словачка придружила штабу МНД-Ц као „оквирна нација“ 2021.


Салај-Бобровницки је назвао ове три земље кључним за војну команду НАТО-а у региону, рекавши: „Ми најбоље познајемо наш регион, то су три нације преко којих НАТО може промовисати своје војне интересе и командовати одбрамбеним операцијама”.


Мађарски министар је напоменуо да је након избијања рата у Украјини НАТО формирао борбену јединицу у Мађарској да ојача свој источни бок. Јединица укључује 80 хрватских војника, од којих 60 учествује у текућој војној вежби "Храбри ратник 2022" у Варпалоти, коју ће двојица данас министара погледати.


Салај-Бобровнички је рекао да су он и Баножић разговарали и о безбедности региона Западног Балкана и да су се сложили да је операција ЕУ АЛТХЕА Е, кључна у томе. Такође су се сложили да илегална миграција представља све већу претњу по безбедност Европе. Мађарски министар је рекао да су сагледане могућности сарадње у даљем развоју одбрамбене индустрије двеју земаља.


Баножић је рекао да се Мађарска и Хрватска као суседи, чланице ЕУ и одговорни савезници у НАТО-у, суочавају са неколико заједничких изазова и деле многе интересе. Он је сарадњу у области одбране назвао важним делом билатералних веза.


„Наша сарадња у мисијама НАТО-а показује заједничку посвећеност јачању колективне одбране“, рекао је он.


Баножић је честитао учесницима вежбе на њеној успешној реализацији, истакавши да се безбедносна ситуација значајно променила и да је ова вежба "прилика да се уверимо како је свака од држава учесница показала високу интероперабилност и заједничку спремност".


„У сваком тренутку морамо бити спремни и способни за одвраћање и обрану против актуалних безбедносних изазова. Све НАТО чланице, укључујући и Републику Хрватску, дубоко су посвећене наставку дипломатских напора у настојањима мирног и ненасилног разрешења тренутне ситуације“, рекао је Баножић.


Нагласио је како се управо кроз вишенационалне формације, као што је борбена група у Мађарској, најбоље показује и доказује солидарност, јединство и кохезија унутар Савеза.


„Данас сте нам показали како је ова борбена група способна да испуни своју мисију, односно да води мултинационалне формације и операције. Оружане снаге Републике Хрватске, учешћем у активностима појачане будности НАТО-а, додатно ће развити своје способности, повећати ниво интероперабилности са снагама других држава чланица и допринети јачању одвраћања и колективне обране Северноатлантског савеза на његовом источном крилу“, рекао је Баножић.


После спроведене вежбе, хрватски министар се сусрео са припадницима 1. хрватског контингента НАТО активности појачане будности и са припадницима Хрватске војске из Међународног дивизијског заповедништва Центар.


„Било ми је задовољство сусрести се с вама и желим вам да и даље успешно извршавате све своје задатке, али и да будете свесни како увек својим понашањем и радом представљате своју државу, показујући спремност, вештину и знање и оправдавате поверење које хрватски грађани имају у Хрватску војску“, рекао је министар и додао како "Република Хрватска још од домовинског рата итекако добро зна ко су били њени савезници и партнери".


„У склопу чланства у НАТО-у и Европској унији с нашим савезницима и партнерима кроз одржане војне вежбе и остале видове сурадње, имали смо прилику да међусобно размењујемо знања и искуства. Чињеница да је данас овде у Мађарској овај контингент, као и постојање Међународног дивизијског заповедништва Центар, јасно говори у ком правцу ћемо даље наставити да идемо као НАТО чланица“, поручио је министар Баножић и најавио даља улагања у Оружане снаге РХ.


„Настављамо да пружамо подршку Украјини; настављамо и с даљом модернизацијом и опремањем ХВ-а, које ћемо радити у сарадњи с осталим земљама чланицама ЕУ и НАТО-а“, рекао је Баножић.

Comentários


bottom of page