Министри о мигрантима, гасоводу и туризму

Због нове пандемије корона вируса и њеног ширења на Средњем истоку, Европска унија би требало да буде спремна за нове миграционе таласе, односно за заштиту својих спољних границе, упозорио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, након разговора са Никосом Дендиасом, својим грчким колегом.Пандемија представља нови извор опасности када је у питању миграција, рекао је Сијарто на заједничкој конференцији за штампу са Дендиасом, тврдећи да је вирус био посебно раширен у земљама из којих су мигранти већ бежали у Европу. Мађарски шеф дипломатије је рекао да Грчка и Мађарска штите спољне границе ЕУ, додајући да су током протеклих пет година обе земље стално доживљавале изазове, односно опасности и безбедносне ризике које проузрокују миграције.


Сијарто је позвао Брисел да се уздржи од примедаба које мигранти могу да протумаче као "позивнице", рекавши да је ЕУ мора да стави до знања свима да је илегални улазак у једну земљу кривично дело, које се санкционише у складу са националним и међународним законима.


Он је додао да се Будимпешта и Атина нису сложиле око концепта обавезних квота за насељавање миграната, чему се, како је рекао, Мађарска противи у свим варијантама.


"У исто време, спремни смо да пружимо помоћ и развојну подршку земљама из којих долазе мигранти", рекао је мађарски министар.


Он је предложио да Мађарска и Грчка сарађују у спровођењу заједнички финансираних развојних пројеката, усмерених на побољшање безбедности и животних услова хришћанских заједница на Средњем истоку.


Двојица министара су потписала туристички споразум и дотакла се јачања сарадње у области енергетике, у виду повезивања њихових гасоводних мрежа. "Ако све буде ишло по плану, то би могло да обезбеди нови извор мађарског снабдевања енергијом до 2023", рекао је Сијарто.