top of page

Мини-хидроелектране погубне по реке

Фотографија речице Јелаве је на друштвеним мрежама изазвала дивљење и апеле да се не дозволи да овакви бисери природе буду упропаштени градњом мини-хидроелектрана, ради уносног бизниса.Редак призор лепоте недирнуте природе снимила је недавно мобилним телефоном планинарка Светлана Крџић из Краљева. Природа је удесила да, после краткотрајног пљуска, а у поподневној „шетњи” поменуте планинарке са још две колегинице до атара села Мељанице, светлост са неба обоји један слап речице Јелове. Та појава, објашњава нам Крџићева, трајала је док облаци нису скренули сноп светлости и таман толико да необично леп призор остане забележен њеним мобилним телефоном. Снимци су, после објаве на друштвеним мрежама, изазвали дивљење, а и реаговање чланова овдашње фејсбук групе „Сачувајмо планинске реке Краљева”, којих је око десетак хиљада. Они, уз разне акције, а после изградње двадесетак деривационих мини-електрана на овом подручју на сличним рекама, и код брђана, мештана планинских села, буде еколошку свест. Благовремено их обавештавају о планираним локацијама, издатим дозволама, погубности градње мини-електрана...

Све то, како објашњавају, да би на време реаговали и да их багери не би изненадили. Тако су, примера ради, у насељима дуж реке Лопатнице, испод планине Троглав, недавно освануле и табле са којих се потенцијалним инвеститорима МХЕ поручује да нису добродошли.

У том смислу, ових дана, све су бројнији и коментари на приложене снимке уз запитаност: Који би могли бити оправдани разлози да се ова и слична лепота затвори у бетонске или металне цеви?

コメント


bottom of page