Мировић уручио признање Хајналу

Поводом Међународног дана људских права, председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је Јенеу Хајналу, председнику Националног савета мађарске националне мањине у Србији, Покрајинско признање "Људевит Мичатек" које се додељује за допринос у очувању људских и мањинских права.


Подсетивши на права обухваћена Универзалном декларацијом о људским правима, попут права на живот, слободу вероисповести, мишљења и изражавања, Мировић је рекао да се у Војводини континуирано ради на њиховом побољшању, те да је Скупштина Војводине, на предлог Покрајинске владе, пре три године установила овај дан као један од датума од покрајинског значаја. "Први разлог због којег смо то учинили јесте уверење да Војводина, као и цела наша земља, заиста представља изванредан пример поштовања свих људских и мањинских права садржаних у поменутој декларацији, док је други разлог то што је њихово очување, неговање и унапређивање наше чврсто и трајно опредељење", рекао је Мировић.

Војводина је, како је истакао, место складног заједничког живота равноправних људи, без обзира на националну, конфесионалну или културолошку припадност, а уз то и место где националне мањине уживају сва права, чији је ниво често и изнад највиших међународних стандарда.

"То значи да су националним мањинама, које данас заједно са већинским народом складно живе у нашој покрајини, обезбеђени најбољи услови да чувају и развијају своју посебност и идентитет - у култури, јавном информисању и образовању на матерњем језику на свим нивоима, и ми снажно помажемо у том процесу. То је управо суштина, да већински народ чува мањинске ентитете", поручио је покрајински премијер.

Мировић је рекао да је ово покрајинско признање које носи име Људевита Мичатека, цовека који је свој живот посветио борби не само за права Словака, већ и свих других националних мањина, заслужен омаж великом човеку, али и признање и подстицај онима који данас предњаче у борби за остваривање људских и мањинских права.

Захваливши на признању, овогодишњи добитник Јене Хајнал истакао је да је велика част на Међународни дан људских права примити једно од највиших признања АП Војводине и да је она, како је навео, подршка како за њега тако и за све припаднике мађарске националне мањине.

Догађају су присуствовали председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, чланови Покрајинске владе, досадашњи добитници покрајинских признања и друге званице.