Мијатовићева позива Мађарску да 'врати' слободу штампе

Дуња Мијатовић, повереница за људска права Савета Европе, навела је у данашњем саопштењу да је „крајње време да Мађарска поврати новинарске и медијске слободе“.


„Комбиновани ефекти политички контролисане медијске регулаторне власти и дисторзивне државне интервенције на медијском тржишту нагризају медијски плурализам и слободу изражавања. Мађарска влада је систематски ометала независно новинарство и изражавање различитих идеја, посебно у унурашњости земље, и водила кампању осмишљеног угушења цивилног сектора, против група за грађанска права и истраживачког новинарства. Те кампање шаљу јасну и застрашујућу поруку да ће доћи до брзе одмазде против носилаца било ког облика критике на рачун владе“, наводи се у саопштењу.


Мађарска влада, тврди Дуња Мијатовић, не препознаје важност улоге независних институција, укључујући регулаторна тела и судство: „Више пута, занемарујући пресуде националних и међународних судова, влада је показала да нема намеру да се придржава владавине закона, што је кључно за неоптерећено остваривање слободе изражавања. Пристрасна расподела државних прихода од оглашавања довела је до неједнаких услова за медије и ограничила слободу изражавања у Мађарској".


Мијатовићева је затражила да се ситуација поправи изменом амандмана мађарског медијског законодавства. Мађарска правна пракса, додала је, треба да поштује упутства СЕ за плурализам медија и да осигура независност свих јавних и приватних медија. Она је позвала мађарске власти да осуде све инциденте у вези са говором мржње и вербалне нападе на новинаре и да зауставе ширење "клеветничких кампања и дезинформација о организацијама цивилног друштва и групама за људска права".


Повереница је нагласила да је слободан политички дијалог потребан пре парламентарних избора следеће године и позвала власти да обезбеде једнаке могућности за све кандидате.