Мијатовићева хвали и критикује Мађарску

Дуња Мијатовић, комесар за људска права Савета Европе, похвалила је мађарску „праведну и ефикасну” процедуру давања азила и политику отворених граница према избеглицама из Украјине, али је упутила и критике на рачун владе у Будимпешти.У писму упућеном министру унутрашњих послова Мађарске Шандору Пинтеру, Мијатовићева је изразила „дубоку захвалност за солидарност и великодушност коју су мађарске власти и мађарски народ показали према избеглицама из Украјине". Комесарка истиче да разуме да је огромна већина оних који беже из Украјине само прошла кроз Мађарску и да је та земља до 1. јуна примила само око 23.000 захтева за привремену заштиту.


Мијатовићева је истакла да то представља прилично низак удео, ако се има у виду 700.000 улазака из Украјине које су пријавиле мађарске власти у истом периоду. Она је изразила забринутост да они који беже можда не добијају довољно информација о могућностима заштите које су им доступне у Мађарској.


Мијатовићва је такође нагласила да је неколико организација за права Рома изнело притужбе у пограничним градовима и Будимпешти на дискриминаторне ставове у склоништима за избеглице и приликом добијања помоћи.


„Желела бих да поновим да се пружање помоћи и делотворан приступ правима мора обезбедити свима на недискриминаторски начин и да вас охрабрим да појачате своје напоре да гарантујете да ће специфичне рањивости и тешкоће Рома бити адекватно узете у обзир“, написала је комесарка и позвала мађарске власти да "подрже активности грађанских група како би се осигурало да се основни правни савети и информације пружају свима којима су потребни".


Међутим, Мијатовићева је написала да је дубоко забринута због ситуације у којој се налазе грађани трећих земаља и лица без држављанства, за које је рекла да су искључени из програма привремене заштите и да немају могућност да поднесу захтев за азил због кризног стања, које је услед масовне миграције проглашено у Мађарској 2015. године.


„Ова ситуација показује, по мом мишљењу, неадекватност и неодрживост законског оквира у вези са азилом који тренутно постоји у Мађарској“, написала је Мијатовићева.


Комесарка је такође истакла да је „за жаљење и посебно проблематично то што је стална реторика владиних званичника разликовала Украјинце као праве избеглице и приказала оне који беже од зверстава и рата другде, као економске мигранте". Она је напоменула да је то "у супротности са основним принципом да људска права постоје како би заштитила све, на исти начин, без обзира на национално или етничко порекло, боју коже или уверење".