МКБ банка финансира Марин ле Пен

Кампања француске десничарке Марин ле Пен финансирана је кре-дитом Мађарске комерцијалне банке МКБ и повезана је са Лоринцом Месарошем, блиским пријатељем Виктора Орбана, откривено је после обелодањивања садржаја имовинских картица кандидата за пред-седника Француске.


МКБ банка, која је у већинском власништву "најбољег пријатеља из детињства" преми-јера Виктора Орбана, милионера Лоринца Месароша и грађевинског магната Ласла Сија, блиског Фидесу, финансирала је со-пственим кредитом кампању француске пред-седничке кандидаткиње из редова радикалне деснице Марин ле Пен.


У фебруару смо известили да је, неколико месеци након њене посете Будимпешти, где је дочекана на прилично свечан начин, француска политичарка добила кредит од мађарске банке за своју предизборну кампању. У то време, извори француског РТЛ-а из странке Марин ле Пен, одбили су да открију име банке; један од њих је само рекао да је постојао посредник у договору, али не политичар.


Сада, међутим, обелодањене изјаве о имовини француских председничких кандидата, откривају да је у питању била МКБ банка, од које је Марин ле Пен укупно добила око 10,7 милиона евра. Откако је објављена вест да је то мађарска банка, ово питање је изазвало и политичке контроверзе. Иако се шеф кабинета премијера Орбана, Гергељ Гуљаш, позвао на закон ЕУ и објаснио да је тај договор чисто пословно питање, француске и неколико западноевропских банака очигледно не мисле тако, јер се наводи да су захтеви Марин Ле Пен за кредит код њих одбијени.


Француска политичарка користила је руски кредит за своју кампању 2017. године, што је довело до великог скандала у Француској. Током општинских избора 2014, њена странка је користила кредит Прве чешко-руске банке.


У међувремену, иако је Марин ле Пен успела да прикупи довољно потписа за канди-датуру, рат у Украјини дефинитивно оставља траг на њену кампању, а можда и на популарност, пошто је позната као отворени симпатизер Владимира Путина. Према извештајима француских медија, управо је морала је да повуче флајере и плакате вредне 1,2 милиона евра, због фотографије на којој се види како се рукује са руским председником, током посете Кремљу 2017. године.