top of page

МНБ огорчена Законом о Народној банци

Централна банка Мађарске (МНБ) саопштила је да би амандмани на Закон о централној банци које је израдило Министарство финансија нарушили њену независност и утицали на њене основне активности.„Чврста позиција МНБ је да би нацрт измена и допуна Закона о централној банци, у садашњем облику, утицао на независност централне банке“, наводи се у саопштењу НБХ.


Такође се каже да неке одредбе нацрта преносе на надзорни одбор не само даља права надзора, већ и управљачка права која би могла утицати на основне активности централне банке. „Уколико нови закон буде усвојен, могао би да се користи за конструисање наратива против мађарске привреде и нарушити нашу финансијску стабилност“, додаје се.


Као што смо писали, гувернер Ђерђ Матолчи послао је недавно оштру поруку мађарској влади, приликом говора који је одржао на манифестација БСЕ Легек 2023, оптужујући министра привреде Мартона Нађа да већ дуже време организује нападе на МНБ. Према речима гувернера, Мађарској је потребна економска политика која не само да захтева, већ и омогућава успех. Како је оценио Ђерђ Матолчи, влада је направила велики заокрет у економској политици од средине 2021. и раскинула са економском политиком из 2010-их, преноси портал Портфолио.


„Инфлација једе раст, инфлацију подстичу фискални дефицити, а јавни дуг подстичу економска политика и фискални дефицити. Макроекономска ситуација једне земље не може се значајно разликовати од њеног нивоа продуктивности и нивоа конкурентности“, рекао је Матолчи.


Према речима гувернера централне банке, постоји потреба да се пређе са потрошачке на економску политику, оријентисану на инвестиције.


„Одлуке владе су прикривени напади на независност централне банке. Оно што влада сада планира да уради са Законом о централној банци, био би велики напад на њену независност“, рекао је.


Матолчи је истакао да је болно то што нападе на ову институцију води "бивши колега", и при том споменуо актуелног министра привреде Мартона Нађа. Рекао је да је серија напада на МНБ током последњих 30 месеци све снажнија.


„Сви знамо који људи стоје иза сваког таквог потеза, интервјуа и напада, прерушеног у папир за дискусију. Морам да признам да ми је, због нас, лоше што наш бивши колега режира ове нападе. Њега смо средином 2021. године морали да уклонимо из централне банке, да га екскомуницирамо, како сам тада рекао министрима. Направио је значајне професионалне грешке, његов стил управљања је био неприхватљив, што такође показује понашање супротно интересима централне банке. Да, разумемо емоције, али он је против МНБ покренуо бројне нападе у последње три године. Ово није проблем сам по себи, већ део политичког заокрета у националној економији, због чега вам поручујем да се вратите рецепту за успех из прошле деценије. То су обнављање показатеља равнотеже, јачање равнотеже, инвестиционо оријентисана политика, реформе конкурентности, циљане реформе продуктивности, као и одлични предлози Аустријске савезне коморе“, рекао је Матолчи.


Гувернер је завршио говор поруком да је за понављање ранијих успеха, потребно враћање "старој, али провереној економској политици".

Commentaires


bottom of page