МНБ: Циљ је свођење инфлације на 3%

Циклус повећања каматних стопа започет у јуну наставиће се и 2022. години, све док се будемо борили да се инфлација врати близу циља од три одсто на одржив начин, рекао је гувернер Народне банке Мађарске (НБМ) Ђерђ Матолчи у интервјуу за дневник "Мађар немзет".


Ђерђ Матолчи, гувернер НБМ

Матолчи је напоменуо да је једнонедељна депо стопа НБМ тренутно изнад базне стопе централне банке, али је нагласио да ће до половине 2022. године основна стопа достићи једнонедељну депо стопу. Он је рекао да је централна банка започела борбу за обнављање стабилности цена на време; следећи корак мора бити обнављање фискалне равнотеже.


Гувернер је поздравио потезе владе предузете последњих недеља у вези са буџетом за ову и наредну годину, додајући да процес треба да се настави и да се дефицит испод 3 одсто мора достићи што је пре могуће.


"У економији која се креће конвергентном путањом, уместо задуживања, изворе одрживог раста треба пронаћи у јачању продуктивности, институционалним реформама, зеленој и дигиталној трансформацији", рекао је Матолчи.


Говорећи о слабљењу форинте, он је рекао: „Да бисмо оборили инфлацију и поново ставили под контролу раст цена у распону од око 3 одсто, морамо користити све канале монетарног преноса. Међутим, промене курса нису аутоматизам. То је процес са више фактора. Економије у успону тренутно функционишу у тешким условима, а глобални страх од ризика ради против нас. Али уобичајено је искуство да, ако земља уради свој домаћи задатак, временом ће имати повољне резултате“, рекао је Матолчи.