Могућа још једна ограда на граници

Председник парламентарног Одбора за националну безбедност Јанош Штумер рекао је након седнице тог тела да ће, ако буде потребно, Мађарска изградити још једну заштитну оградну на јужној граници.Одбор за националну безбедност Мађарског парламента одржао је састанак иза затворених врата, на коме је расправљало о ситуацији насталој због миграционог притиска на грчко-турској граници. Шеф одбора Јанош Штумер (Јобик) рекао је да ће, ако буде потребно, Мађарска бити спремна да изгради још једну заштитну оградну на јужној граници. Његов заменик Јанош Халас (Фидес), рекао је да илегалне миграције доминирају у области националне безбедности. "Владајућа странка Фидес позвала је да се будући састанци одбора фокусирају управо на миграциону кризу", додао је.


Он је истакао да је 100.000 миграната спремно да крене из Турске у Европску унију, док су на Западном Балкану присутне „стотине хиљада миграната". Многи су, додао је, "спремни да нападну мађарску границу". У протекла два месеца Мађарска се суочила са великим броје повреда своје границе, рекао је он.


Халас истиче да посланичка група владајуће странке чврсто подржава владине мере за јачање надзора границе и затварање транзитних зона због опасности од новог коронавируса. Мађарска такође тражи већу помоћ Европске уније за земље које се боре за заштиту европских граница, укључујући Грчку и Мађарску, додао је.


Петер Унгар, кога је опозициони ЛМП делегирао у Одбор за националну безбедност, рекао је након седнице да је обнављање споразума између Европске уније и Турске од пресудног значаја, тако да би Турска требало да задржи мигранте на својој територији. Унгар је такође позвао ЕУ да помогне Грчкој у заштити граница ЕУ на копну и на мору.


Одговарајући на новинарско питање, Унгар је мађарску ограду дуж границе са Србијом окарактерисао као ефикасно и добро решење, додајући да је мађарска погранична полиција добро обучена за свој посао.