МОЛ наставља производњу нафте у Русији

Најновији пакет санкција ЕУ против Русије не утиче на снабдевање Мађарске енергентима, а нафтно-гасна гупација МОЛ такође може да настави производњу сирове нафте на налазишту БаиТекс у Русији, изјавио је Петер Сијарто, мађарски министар спољних послова.


Сијарто је, у видео поруци објављеној на његовом Фејсбук профилу, поручио да је мађарској влади важно да одржи европско јединство по питању санкција. "Међутим, поставили смо црвену линију у контексту санкција, а која се тиче сигурности мађарског снабдевања енергијом", додао је он.


Он поздравља то што ће се Европска унија укључити у преговоре о прекиду ватре, напомињући да је Европа уложила велике напоре да помогне у обнављању мира.


"У последњих неколико дана ситуација се у Украјини погоршала, са хиљадама људи који су постали жртве непријатељстава. Најновији догађаји наглашавају одговорност владе да не дозволи да Мађарска буде увучена у рат у било ком облику. Треба да гарантујемо безбедност Мађарске и њених становника. Због тога смо одлучили да у овај рат не шаљемо ни војнике ни оружје. Влада је такође јасно ставила до знања да неће дозволити транспорт оружја да пређе преко наше територије у Украјину", рекао је он.