МОЛ развија посао у Казахстану

Мађарка нафтна и гасна компанија МОЛ, технички је менаџер казахстанско-кинеско-мађарског конзорцијума који планира експлоатацију из великог гасног поља у Казахстану, након одобрења казахстанске владе. Посао би могао да почне следеће године, најавио је Петер Сијарто.Влада Мађарске ће ускратити своје одобрење било каквих санкција које би онемогућиле транзит руске нафте и природног гаса у Мађарску, јер би то угрозило енергетску безбедност земље, с обзиром на ослањање њене инфраструктуре на руске испоруке, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто.


Док је Мађарска до сада гласала за све пакете санкција Европске уније, морала је да се бори са непоштеним и неправедним нападима, наводи се у саопштењу министарства, објављеном након што је Сијарто одржао заједничку конференцију за новинаре са својим казахстанским колегом Мукхтаром Тилеубердијем. Он је рекао да је Мађарска отворена и искрена у погледу своје неспремности да одустане од сигурног снабдевања енергијом, додајући да је влада пре свега штитила национални интерес.


„Није нас брига шта мисле на Истоку или Западу. Ово је питање енергетске безбедности, јер је тренутно физички немогуће водити економију без руске сирове нафте. Око 20.000 тона дневно, или 65 одсто мађарске потрошње нафте, долази из Русије преко нафтовода пријатељства", рекао је он и додао да не постоје алтернативни путеви снабдевања којима би се могла заменити ова количина.


Хрватска деоница Јадранског гасовода има велика ограничења капацитета, рекао је министар, док би развој неопходне инфраструктуре захтевао огромна улагања, а није сигурно да ли ће Загреб на то пристати. Ако би се то и десило, било би неизвесно колико ће времена бити потребно да се то уради, додао је он.


С обзиром на околности које су јој биле наметнуте, Мађарска, рекао је, није имала времена да прилагоди своје рафинерије како би прешла на другу врсту сирове нафте, а још није знала ни колико би то тачно стотина милиона долара коштало. Мађарска је, додао је он, подржала диверсификацију европског снабдевања енергијом и напредовала је у том правцу повећањем увоза нафте из Казахстана, који сада покрива 16 одсто њене укупне потрошње. Ипак, ова испорука преко Русије би могла би бити предмет санкција, додао је.


Сијарто је рекао да је нафтна и гасна компанија МОЛ технички менаџер казахстанско-кинеско-мађарског конзорцијума који планира експлоатацију из великог гасног поља у Казахстану, након одобрења казахстанске владе. Посао би могао да почне следеће године, додао је он.


Мађарски министар је похвалио Казахстан због борбе против тероризма и обезбеђивања стабилности у региону суседног Авганистана, спречавањем ширења екстремистичких идеологија и предузимањем мера против миграција и кријумчарења. Предвиђено је да се министар састане са казахстанским председником Касим-Јомартом Токајевим и касније током дана отпутује у Киргистан.