top of page

МОЛ тражи додатне испоруке руске нафте

Мађарска компанија МОЛ затражила је додатне испоруке нафте из Русије преко нафтовода Дружба, у покушају стварања залиха након руске инвазије на Украјину.


Тренутно се снабдевање нафтоводом Дружба наставља, али МОЛ група и кроз Јадрански нафтовод располаже капацитетима за снабдевање рафине-рија које немају излаз на море, као што је Дунав у Мађарској и Словнафтове у Словачкој, рекао је представник МОЛ групе, али није обелоданио додатне детаље о куповини, јавља МТИ.


Јужни крак нафтовода Дружба иде преко Украјине до Мађарске, Словачке и Чешке, и годинама је био примарни извор снабдевања рафинерија ових земаља. Алтернативни путеви укључују нафтовод Адрија који повезује хрватску луку Омишаљ с Мађарском и Трансалпски нафтовод (ТАЛ) који повезује италијански Трст с чешким рафинеријама.


Према изворима агенције, МОЛ може добити додатних 50.000 тона нафте овог месеца, под условом да руска државна компанија Трансњефт прихвати његов захтев. Испорука руске нафте преко јужне руте Дружба износила је у просеку 240.000 барела дневно у 2021. години. Северна рута води од Русије до Белорусије за снабдевање Немачке и Пољске.

bottom of page