Моментум против Вархељија и Додика

Updated: Jan 15

У отвореном писму председници ЕK Урсули фон дер Лајен, посланици Европског парламента позивају на покретање истраге против комесара за проширење Оливера Вархељија због "његових веза са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком".


Отворено писмо, чије упућивање је иницирала мађарска опозициона партија Моментум, а у њено име посланица Каталин Чех, потписало је 30 посланика ЕП из неколико политичких група, које се углавном састоје од социјалиста, либерала и зелених.


У писму посланици пишу да помно прате ситуацију у Босни и Херцеговини, истичући да је територијални интегритет БиХ кључан, не само из локалне, већ и из регионалне и европске перспективе. Они су "изузетно узнемирени очигледном ескалацијом политичких тензија унутар БиХ", за које сматрају да их подстиче Милорад Додик, а према њиховим информацијама, уз помоћ Вархељија.


„Ако покушај господина Додика да разбије државу и успостави независност РС повлачењем из државних институција и успостављањем независних власти на територији Републике Српске буде успешан, његове последице ће се осетити далеко ван граница БиХ. Оне ће бити тешке и по спољну политику ЕУ и процес проширења. Актуелна мађарска влада активно подржава Додикову кампању да спроводи своју политичку стратегију у подели Босне и Херцеговине, о чему сведочи недавна подршка Мађарске Републици Српској од 100 милиона евра, непосредно пред предстојеће опште изборе у Босни“, навели су посланици Европског парламента у свом писму.


Додали су да "процурели документ који је потписао шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, сугерише да се комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи отворено сложио са Милорадом Додиком у потенцијалном разбијању БиХ".


Потписници писма истичу да европски комесари не могу да делују мимо свог мандата и супротно званичној политици ЕУ која се односи на регион западног Балкана.


„Ако се доведе у питање непристрасност и неутралност Комисије, крхка геополитичка равнотежа одмах постаје угрожена. У том контексту, желимо да питамо да ли Комисија сматра да је понашање комесара Вархељија било у складу са званичном политиком ЕУ према БиХ", кажу посланици Европског парламента у писму председници ЕК, захтевајући истрагу против Вархељија.