top of page

Морахалом наградио градоначелника Суботице

На свечаности одржаној у Српском културном центру "Коло" у Морахалому, на југу Мађарске, градоначелник Золтан Ногарди уручио је градоначелнику Суботице Стевану Бакићу "Кључ Балкана" – симболично признање којим ово познато туристичко место у Мађарској успоставља сарадњу са градовима и општинама са територије Републике Србије, саопштио је Кабинет градоначелника Суботице."Кључ Балкана" симболички је први пут предат једној локалној самоуправи приликом оснивања Српског културног центра "Коло" у Морахалому 2019. године, када га је преузео Град Зрењанин, који га је, на данашњој свечаној церемонији, вратио домаћину, да би одмах био предат Граду Суботици.


Град Морахалом доделом овог својеврсног признања омогућава његовом носиоцу да, током следећих годину дана, у СКЦ "Коло" презентује своје културно наслеђе, организује свечаности, пословне и културне сусрете, све у циљу јачања прекограничне сарадње Србије и Мађарске.


Церемонији доделе у свечаној сали културног центра претходила је јутарња молитва, којом је у капели "Живоносни источник", која се налази у оквиру центра, началствовао протонамесник Далибор Миленковић, парох сегедински, који је у својој беседи срдачно поздравио окупљене и пожелео добру сарадњу Суботици и Морахалому.


Након што је камерни оркестар Суботичке филхармоније интонирао химне Србије и Мађарске, уследио је свечани програм. Градоначелник Бакић је, примајући кључ од домаћина, поздравио све присутне и подсетио да је Град Морахалом наменио Суботици "Кључ Балкана" у 2020. години, али да сама суштина признања, једногодишња културна размена, није могла бити остварена због пандемије корона вируса.


Имајући у виду успехе Србије и Мађарске у обуздавању пандемије, градоначелник је изразио уверење да ће, до јула 2022. године, бити реализовано много квалитетних суботичких садржаја у Морахалому.


"Иако је Суботица тако близу Морахалома, она заиста јесте балканска капија за грађане Мађарске. Наш урбани живот, богат различитостима, ствара 26 нација. Суботица је јединствен спој словенске и мађарске културе, које је вековима обликују, заједно са римокатоличким, православним, протестантским и јеврејским верским наслеђем. Наш град је и Србија у малом, где ће гости из Мађарске моћи да осете наговештај свега онога што могу открити о њој када наставе даље ка југу", истакао је градоначелник Бакић.

Comments


bottom of page