Москва: Ударац САД-а за ЕУ преко Мађарске

Вашингтон је отворено нанео ударац Европској унији тиме што није позвао Мађарску на „Самит за демократију“, изјавио је први заменик секретара Савета безбедности Русије Јуриј Аверјанов.


Јуриј Аверјанов

„Мађарска је држава ЕУ, а чланство у њој аутоматски предвиђа да земља испуњава критеријуме демократије, како је схватају на Западу. Односно, испоставља се да Бела куц́а саопштава Бриселу да у саставу ЕУ постоји недемократска држава“, сматра он.


Аверјанов је подсетио на ни Турска није била позвана на амерички самит: „Турска је једна од најстаријих војно-политичких савезница САД у оквиру НАТО-а. Руководство Алијансе практично сваки дан даје изјаве да НАТО штити демократију. А сада Вашингтон признају да у његовим редовима постоји недемократски режим. Узгред, Бела куц́а јасно даје до знања да чак ни позив на самит није признање да је земља демократска“, додао је генерал.


На питање зашто су САД селективно приступиле позиву учесника, Аверјанов је одговорио да је то због планова да се наметну одређене обавезе како би се олакшало америчко мешање у унутрашње ствари.


Виртуелни „Самит за демократију” који су организовале САД уз учешц́е више од сто земаља, али без Русије и Kине, одржан је пре неколико дана. Идеја да Американци одрже самит о демократији критикована је у Русији, Kини и другим земљама.


Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је патетичним и циничним покушаје Вашингтона да утврди ко је демократска земља, а ко није, посебно у светлу очигледних проблема са стањем демократије и људским правима у САД и на Западу уопште. Портпаролка је навела да је циљ самита супротстављање Запада независним земљама и подривање улоге УН. Kинеско Министарство спољних послова саопштило је да самит који су организовале САД изазива раскол и конфронтацију у свету, а мађарски министар спољних послова, који није добио позив за тај догађај, напоменуо је да Будимпешти није потребан „судија” за процену стања демократије.