МСП за истрагу о мерама против короне

Опозициона Мађарска социјалистичка партија (МСП) затражила је да се следеће недеље сазове парламентарни истражни одбор за процену оправданости и ефикасности мера које је влада предузела у борби против епидемије корона вируса.Социјалисти инсистирају на томе да премијер Виктор Орбан и министар за људске ресурсе Миклош Кашлер присуствују састанку одбора и да одговоре на њихова питања, изјавила је посланица МСП-а Илдико Борбељ Банго на онлајн конференцији за новинаре.


Она је рекла да је мађарско здравство погођено великим недостатком радне снаге, напомињући да је број округа без лекара опште праксе порастао са 93 у 2010. години на 455 у овој, док је половина лекара опште праксе старија од 55 година. Посланица сматра изненађујућим то што је министар Кашлер дозволио здравственим радницима старијим од 65 година да се врате у сужбу, иако број заражених корона вирусом расте.


Владајућа странка Фидес одговорила је саопштењем у коме се каже да су „левичари од почетка ометали мере заштите од вируса корона“. Странка премијера Викотора Орбана је осудила партије левице због одбијања да подрже владин закон о корона вирусу и мере које су донете у складу са њим.