МСП за придружење Мађарске Тужилаштву ЕУ

Опозициони социјалисти позвали су владу у Будимпешти да Мађарску придружи Европском јавном тужилаштву (ЕППО). Посланик и функционер те странке Иштван Ујхељи рекао је на конференцији за новинаре да је МСП подржао предлог градоначелника Будимпеште Гергеља Карачоња за одржавање референда са пет питања, при чему се једно односи на придруживање земље ЕППО-у.


Ујхељи је оптужио премијера Виктора Орбана се „он и његов режим клоне ЕППО-а и свих независних организација које би могле да открију њихове прљаве трикове“: „Од власти беже само они који имају чега да се боје“, рекао је.


Он је истакао да је Европска унија редовно критиковала Мађарску због трошења средстава на друге циљеве, осим оних за које је новац првобитно додељен.


"ЕУ је недавно покренула могућност замрзавања финансирања Мађарске, не само због хомофобног закона, прогона Централноевропског универзитета и владавине права, већ већ и због корупције, учесталости злоупотреба средстава ЕУ, и везама тих случајева са водећим политичким круговима“, рекао је он.


Ако буде изабрана на општим изборима следећег пролећа, влада коју ће чинити садашња опозиција, одмах ће придружити Мађарску ЕППО -у, рекао је Ујхељи.