МСП: На референдуму избацити Фудан

Мађари ће ускоро имати прилику да на референдуму изнесу своје ставове о учинку владе, каже Имре Комјати, заменик председника Мађарске социјалистичке партије (МСП), позивајући се на недавно одобрење Изборне комисије, добијено за два референдумска питања које је поднела опозиција.


Имре Комјати

Као што смо већ писали, Национална изборна комисија (НВБ) потврдила је у понедељак два од пет референдумских питања које је поднео градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ. Ако опозиција прикупи довољно потписа подршке, могао би да се одржи референдум о томе треба ли спречити пренос имовине на кинески Универзитет Фудан и о продужењу периода помоћи за незапослене.


Позивајући се на податке Државног завода за статистику, Имре Комјати је на интернет брифингу за штампу рекао да је око 93.000 Мађара било без посла 14 и по месеци, истичући да рок пријема додатка за тражиоце посла истиче након само три месеца.


Број људи који су без посла дуже од годину дана повећан је за 20 одсто у односу на август прошле године, додао је он.


Комјати је напоменуо да је његова странка више пута позивала Орбанову владу да повећа бенефиције за незапослене на најмање 100.000 форинти (287 евра) и продужи период пружања помоћи на девет месеци.


"Људи ће на референдуму јасно ставити до знања да не желе да кинески Универзитет Фудан има кампус у Будимпешти и да желе да се пријем додатка за тражиоце посла гарантује за период од девет месеци", рекао је Комјати.