МСП оптужује Орбана за политичке игре

Социјалисти позивају владу да се фокусира на здравље људи, уместо на "политичке игре" и страхују да би премијер Виктор Орбан, ако му се то дозволи, годинама могао да примењује ванредно стање, уз оправдање да се тиме решавају економске последице епидемије.Опозициони социјалисти позвали су Орбанову владу да се фокусира на заштиту здравља људи и "престане да игра политичке игре“. Позивајући се на гласање у понедељак, у парламенту, када је опозиција одбила да расправља о продужењу посебних мера на ванредној седници, посланица Агнеш Кунхалми рекла је да су социјалисти одбацили предлог закона о давању посебних овлашћења влади, јер он није садржао временски рок за ванредно стање.


Она је рекла да за обављање скрининга, куповину заштитних средстава и заштиту запослених и предузећа нису неопходни прописи за које је потребна двотрећинска подршка у парламенту. Владине уредбе донете током ванредног стања парламент би могао да одобри простом већином, али Фидес и даље тражи овлашћења која нису потребна за сузбијање епидемије, рекла је Кунхалмијева у видеу објављеном на Фејсбуку.


Опозиција би подржала владин предлог закона о заштитним мерама против коронавируса уколико би он укључивао временско ограничење и дозволио одржавање седница парламента у електронском облику, рекла је она.


Неповерење опозиције у владу, према њеним речима, резултат је Орбанове политике током последњих десет година. Опозиција страхује да би премијер Виктор Орбан годинама могао да примењује ванредно стање, уз оправдање да се тиме решавају економске последице епидемије, додала је она.