МСП: Потрошили смо 1,2 милијарде на одбрану од миграната

Број илегалних миграната који покушавају да уђу у Европску унију преко Западног Балкана расте и премашио је 82.000 ове године, потврдило је Министарство спољних послова Мађарске, цитирајући министра Петера Сијарта на конференцији о миграцијама у Бечу.


Према саопштењу министарства, покушаји илегалних преласка границе се евидентирају свакодневно у Мађарској и влада је потрошила 1,2 миљарде евра за одбрану граница од 2015. године. Сијарто је приметио да је пре шест година ЕУ оштро критиковала Мађарску због подизања ограде на јужној граници земље и да су неки критичари називали Мађарску најмрачнијим диктаторским режимом 20. века.


„Сада те исте земље хвале друге земље које су подигле ограду за одбрану спољних граница ЕУ”, рекао је он.


Сијарто је изразио забринутост због „неодговорних изјава Бриселске институције и западноевропских политичара” и рекао да оне могу бити протумачене као позив онима који планирају да напусте своју земљу. Ситуација је још напетија него што је била 2015. године, рекао је министар, и додао да ће четири милиона интерно расељених лица из Авганистана повећати миграцијски притисак.


Он је поновио да би требало да постоје обавезне квоте за мигранте и да нико не треба да подстиче потенцијалне мигранте да напусте своју домовину: „Да будем искрен, понекад не знам да ли Брисел жели да заустави или подстакне миграцију”, рекао је он и додао да би миграцијска политика требало да остане под националном контролом, при чему све државе чланице имају право одлучивања коме дозвољавају да уђе на њихову територију.