МСП: Сумњиве набавке у време короне

Мађарска социјалистичка партија (МСП) позвала је владу да објави критеријуме за реализацију јавних набавки у здравству, током епидемије корона вируса, истичући да су респиратори набављани по далеко већим ценама од реалних.Функционер МСП-а Илдико Борбељ Банго рекла је на интернет конференцији за штампу да је Министарство спољних послова и трговине наложило куповину респиратора по ценама које су "невероватне", у односу на тада важеће. Она наводи да је једна од компанија преко које су купљени респиратори била је уплетена у скандал у Словенији.


МСП ће, према њеним речима, упутити писмено питање Миклошу Кашлеру, министру за људске ресурсе и Петеру Сијарту, министру спољних послова и трговине, у вези с поступком одлучивања о набавци респиратора, ангажованим посредницима, као и броју апарата који су стварно испоручени болницама. Она је позвала обе владајуће странке да подрже оснивање парламентарног одбора који би анализирао резултате владиних мера током епидемије.


"Одбор је потребан, тим пре што постоји могућност јесењег таласа епидмије вируса корона, а самим тим и потреба избегавања сценарија великог броја болничких инфекција. Половина смртних случајева настала је због инфекција које су се десиле у болницама", рекла је она.


Реагујући на ову изјаву, владајућа странка Фидес је саопштила да левичарске опозиционе странке "не могу да сакрију мржњу и занемаре своје велике интересе чак ни усред епидемије корона вируса, већ чине све како би спречиле примену мера заштите". У саопштењу се подсећа да "лево крило није гласало за законе који су били потребни да се земља заштити од вируса".


"Одбацили су закон о корона вирусу, који је омогућио влади да брзо доноси одлуке усред ванредне ситуације и тиме заштити грађане, што је огромна срамота", додаје се у саопштењу Фидеса.