МСП тражи ковид-пасоше за примаоце треће дозе

Опозициона Мађарска социјалистичка партија (МСП) обратила се Европској комисији са захтевом да дозволи мађарским држављанима који су примили додатну, трећу дозу вакцина Синофарм и Спутњик да буду укључени у систем ковид-пасоша ЕУ.


Европски посланик Иштван Ујхељи рекао је на интернет брифингу за штампу да би мађарска влада требало да предузме мере у вези с тим питањем, напомињући да би примаоци Синофарма и Спутњика путују у иностранство са великим потешкоћама.


Ујхељи је рекао да је више пута упозоравао владу да ће само грађани који су примили вакцине које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА) имати право на ЕУ ковид-пасош. Он је оптужио владу да промовише кинеску и руску вакцину због својих посебних интереса.


Многи старији Мађари примили су Синофарм, иако се та вакцина није препоручивала старијима од 60 година, рекао је он, додајући да су они сада незаштићени због неефикасности вакцине и подложни четвртом таласу.


Ујхељи је рекао да је опозиција извршила притисак на владу да дозволи људима да добију подстицајне дозе, очекујући да ће тако омогућити онима који су примили „источне вакцине” да добију одобрење од стране ЕМА-е.