top of page

МСП упозорава на даљу осеку здравствених радника

Позивајући се на извештаје из медија, социјалистичка посланица Илдико Банго Борбељ рекла је на конференцији за новинаре, на интернету, да пацијенти који не болују од ковида нису увек добијали потребну негу, јер су болнице биле препуне, а ни зато што није било дозвољено дијагностиковање и праћење стања њихових болести.


Илдико Банго Борбељ

Она је критиковала владу због одлуке да пацијенти који су били на болничком лечењу, напусте те установе током првог таласа пандемије корона вируса. То је представила као владин неуспех да на одговарајући начин припреми здравствени сектор за други талас и закон о новом правном статусу здравствених радника.


Око 5.500 радника напустило је здравствени сектор почетком марта, рекла је она, упозоривши да би „ствари могле да се погоршају у блиској будућности“. Банго Борбељ је истакла да су многи здравствени радници у своје уговоре унели клаузулу у којој се каже да ће дати отказ уколико њихови захтеви не буду испуњени до 31. маја.


Рекла је да здравствени сектор мучи неорганизираност, устврдивши да је влада Фидеса "пустила да се здравствена заштита распадне током последњих 11 година".


Изборна платформа МСП-а предвиђа успостављање независног Министарства здравља и именовање „надлежног члана владе“ који ће надгледати његов рад, рекла је она.

Comments


bottom of page