МСП ће подржати Марки-Заија

После недељу дана неизвесности, Социјалистичка партија Мађарске (МСП) коначно је одлучила да у другом кругу опозиционих предизбора као заједничког кандидата за премијера подржи Петера Марки-Заија.


МСП се недељу дана није оглашавао по овом питању, али су многи политичари те странке најавили гласање за кандидаткињу Демократске коалиције, Клару Добрев. Пошто одлука странке гласи другачије, није познато да ли ће они који су стали на страну Добревове морати јавно да промене своје мишљење.


Гергељ Карачоњ, који је био заједнички кандидат за премијера три опозиционе странке (ЛМП, Парбесед и МСП) повукао се прошлог петка из предизбора, и то само два дана пре почетка другог круга. Градоначелник Будимпеште затражио је од свих својих присталица (што је значило 170.000 бирача у првом кругу) да подрже конзервативног кандидата Петера Марки-Заија, истакавши како верује да он има најбоље шансе за победу над актуелним премијером Виктором Орбаном на општим изборима наредне године.


Према копредседници МСП-а, Агнеш Кунхалми, странка је била толико подељена "да би радије препустили својим симпатизерима да одлуче за кога ће гласати". Међутим, све више социјалистичких политичара најављивало је да подржава Клару Добрев. Прва значајнија личност која је изашла из ове линије и отворено подржала конзервативног кандидата, била је бивша председница странке Илдико Лендваи, а убрзо ју је следио и други копредседник МСП-а Берталан Тот. Он је данас пред камерама гласао за Марки-Заија, тврдећи да га је премијерна дебата у среду увече уверила да је Марки-Заи особа која има највише шанси да победи Орбана. Он је такође најавио да ће сазвати ванредни састанак Председништва странке, овим поводом.


Неколико сати касније, МСП је званично одлучио да подржи кандидатуру Марки-Заија и затражио од свих њихових симпатизера да гласају за њега.